Putování za kávou - Perú

Naše 2. výprava za kávou, tentokrát do Perú

V červnu roku 2017 jsme s několika málo přáteli vyrazili prozkoumat peruánské plantáže.

Kávová farma Santa Rosa

Po mnoha měsících příprav nás vítá farma Santa Rosa, patřící do regionu Villa Rica. 


Na farmě v Perú

Po 15-ti hodinovém přesunu z Limy jsme konečně "přistáli" v našem dočasném kávovém domově. Tahle modrá kára vpravo nás okamžitě zaujala. Mysleli jsme, že je tady už jen odložena. Kdepak, den co den vyrážela makat do kopců a vydatně pomáhala při kácení stromů pro založení nových kávových plantáží. Prý je jí už přes 70 let! Ráno stačilo jen cvrnknout a už si vrněla. Jo to byly tehdy stroje.....

K tomu kácení....majitel se chová velice zodpovědně. Za staré nebo překážející poražené stromy vysadí několik nových. Obvykle to bývají Eukalypty nebo banánovníky, poskytující kávovníkům stín před spalujícím sluncem.


Sbírání kávy v Perú

Konečně! Dorazili jsme přesně včas. Třešínky začínají krásně dozrávat. Tak jen pečlivě vybírat ty ideálně zralé aby byl majitel spokojen a my měli na stravu a nocleh.


Dozrávající káva

Arabica dozrává takto postupně. Sběrač musí tedy plantáž procházet několikrát než je celá úroda sklizena. Peruánské kávy jsou dlouhodobě vynikající kvality a až na vyjímky se jedná o kávy s označením Organic.

V sortimentu naší pražírny Primocoffee proto zaujímá 100% arabica Perú Organic z různých regionů stabilně přední pozice.


Yellow Bourbon

Na Santa Rose jsem objevil i tuto krásnou a vzácnou žlutou varietu - Yellow Bourbon. 


Stroj odstraňující dužinu z kávy

Tohle je druhá část zpracování sklizených kávových bobulí. Zde se z třešní odstraňuje dužina, zrna se promývají a odsud některá vyloupaná zrna pokračují do fermentačních nádrží jiná do předsoušecí a dosoušecí části. Odstranění dužiny musí proběhnout do 24 hodin od sběru.

Hned nad těmi chlapíky je nádrž s vodou, kam se bobule od sběračů vysypou. Tam se nejprve oddělí nečistoty a vadná zrna.


Dosoušení čerstvé kávy

Byli jsme svědky testování a ladění předsoušecího zařízení. Zde se kávová zrna předsouší po zbavení dužiny a promytí. Dalším potrubím se vede horký vzduch do jiného dosoušecího zařízení.


Pražírna Primocoffee na plantáži

Jde to pomalu. Za plnou Cajuelu, což je 12,9 kg, se platí mezi 2 - 5 USD. Nic extra, že? Cajuela je ten žlutý kyblík u pasu. Pro lepší představu je vidět lépe na dalším obrázku dole nebo na 3. obrázku shora.


Loupačka na kávu a kávové třešně

Trošku promo foto :-) Vlevo je starší ruční loupačka. Do násypky nahoře se nasypou celé čerstvě natrhané třešně a válec je zbavuje dužiny. Velké stroje pracují na obdobném principu. 


Loupání kávových třešní

....takže to se uchopí klika a nějak takhle.....


Kávová plantáž Peru

Výhledy v okolí plantáží Santa Rosa jsou prostě dokonalé! Tady jsem se coural mezi kávovníky a kochal se a kochal.....


Mountain Villa Rica

A už jsme na další farmě, tentokrát Mountain Villa Rica, region Villa Rica. Mám ohromnou radost, že jsem ji našel. Přes 5 let jsme si jen psali a vyměňovali fotky přes FB. Sklizeň je teprve na počátku, ten pravý nával vypukne během několik málo dní.


Vyloupaná kávová zrna

Připadám si jako strýček Skrblík z Kačerova :-) 


Kvetoucí káva a sušení

Posledních několik kvítků. Kdybyste tak mohli přivonět...jasmín, vanilka, citrusy.... fantazie. Uprostřed se káva suší na tzv "sun beds" ve fóliovnících. Vpravo můžete vidět kompozici barevných odrůd i vyloupnutá zrna.


Vyloupaná káva

Čerstvě vyloupaná a promytá zrna. Ta hora vzadu je kávová dužina. Obvykle se používá jako hnojivo zpět na kávové plantáže. 

Pokud jste zaslechli název Cascara, tak je to právě tato dužina, která se po vyloupání může usušit anebo z ní ihned připravit kávový nápoj. Kdysi dávno se takový nálev pil ještě když o dnešní kávě neměl nikdo ani potuchy. Je velice lahodný a ovocný s kávovou příchutí. Takový kávočaj :-)


Organic káva

Opět jiná, ale velice zajímavá farma. Jediná farma v Perú, pyšnící se certifikací Demeter pro "Biodinamico café" a k tomu samozřejmě patří i označení Organic.


Organic kávová farma

Že je farma organic, jsme se mohli přesvědčit doslova na každém kroku :-))))


Sušení organic kávy

Sušení kávy na venkovních plochách je často o nervy. Bude pršet nebude pršet..... Vzadu, kde kávu hlídá pan pes, je varianta Natural (bobule se suší i s dužinou, která se poté odstraní). V popředí je varianta Semi Washed, někdy též Honey (zrna se suší po odstranění dužiny, ale sliz z dužiny zasychá na další vnitřní slupce zrna, tzv. pergaminu).


Farma s organic kávou

Farmy jako tato, fungují po mnoho generací a zkušenosti se obvykle předávají z otce na syna. Třeba jako právě zde na farmě Dagoberta Marína. Perú je stále chudou zemí a farmářům na modernizaci příliš nezbývá. Přesto jsou tam lidé milí a své práci věnují maximum. Proto se není co divit, když dosahují tak vyjímečných ocenění. 


Loupací a třídící stroj na kávu

Toto zařízení jsem již popisoval výše. Jen je "malinko" rozměrnější. Zde se tedy odstraňuje dužina a vyloupaná zrna putují kanálky či potrubím do dalších nádrží buď k fermentaci anebo k sušení. Vstupní vodní nádrž k selekci kvalitních bobulí bez nečistot je vpravo nahoře.


Fermentační nádrže s kávou

Další, třetí část zpracování kávy. Tady můžete vidět fermentační nádrže. Jedná se o velmi důležitý proces, který zásadně ovlivňuje výslednou kvalitu kávy. Vyloupaná zrna se nechávají fermentovat ve vodě 12 - 72 hodin. Jak vidíte, rozptyl je značný a vše záleží na zkušenostech pracovníků. Když je doba krátká, sliz z dužiny se nerozloží, když se přežene, může káva začít hnít. 

Tady končí exkurze mezi kávovníky a farmáře - Putování za kávou. Nezapomeňte se však podívat na pokračování nazvané - Putování kavárenské!


Primocoffee s.r.o.

Na Vráž 161
251 63 Strančice
Tel.: +420 604 642 908
E-mail: info@primocoffee.cz

Následujte nás

facebook